Strategii de educare

Geniile se fac, nu se nasc – sau cel putin asa li se spune parintilor. Doar oare chiar putem manipula creierul unui copil? Şi ar trebui sa incercam asta? Institutia minunat de anarhica a copilariei s-a transformat treptat in ceva mai mult decat o ucenicie a maturitatii. Copiii ce abia invata sa mearga, sunt supravegheati atent in crese, prescolarii, care isi petreceau timpul, pur si simplu, invatand sa se joace cu cei de varsta lor, sunt bombardati cu tablete, smarfonuri, CD-ROM-uri educationale si alte dispozitive create pentru a-i invata sa citeasca, sa scrie...
Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport. Desi exista programe sportive create pentru prescolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a invata regulile unui joc. Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ.
Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. De la fotbal la scrima, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur.
Ei invata valoarea antrenamentelor si a provocarii unei competitii. Si, mai ales, sportul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat.
Dar inainte de a va inscrie copilul la un sport, ar trebui sa luati in considerare personalitatea copilului si nivelul lui de dezvoltare pentru a va asigura ca practicarea unui sport este o experienta pozitiva pentru toti.

Cand ar trebui sa inceapa copilul

practicarea unui sport?

Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic.
Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport.
Desi exista programe sportive create pentru prescolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini
fizice si de atentie necesare pentru a asculta
indicatiile si a invata regulile unui joc.
Desi prescolarii pot sa arunce si sa fuga,
este necesar de obicei ceva timp inainte sa
poata sa coordoneze cele doua aptitudini.
Si de obicei abiaprin clasa intai inteleg
conceptul dea juca pe rand, care este
crucial inmulte sporturi.

Alegerea sportului potrivit pentru copilul tau

In cazul in care copilul manifesta un interes deosebit fata de un anumit sport, dati-i voie sa-l practice. Poate te va ingrijora riscul de ranire, mai ales intr-un sport de contact cum ar fi rugby sau karate, dar cata vreme antrenorul le cere sportivilor sa foloseasca echipamentul de protectie, medicul copilului nu are contraindicatii, iar copilul practica sportul impreuna cu alti copii la fel de mari si de puternici, mergeti inainte. Chiar daca sportul nu se dovedeste pana la urma a fi cel mai potrivit, copilul va avea multe de invatat din aceasta experienta.

Factori de familie in alegerea

unui sport pentru copil

Inainte de a inscrie copilul la un sport, ganditi-va la modul in care antrenamentele si meciurile vor afecta viata de zi cu zi a copilului si a restului familiei:

In ce mod va fi afectat timpul pe care il are copilul pentru lucruri ca temele, alte activitati si timpul petrecut cu familia si prietenii?

Poate ar trebui sa obtineti programul antrenamentelor si al meciurilor si sa alcatuiti programul unei saptamani obisnuite cu copilul dumneavoastra.

Este important pentru copil sa-i ramana timp de odihna, de gandire creativa si de joaca libera atunci cand nu face nimic altceva. Acest rest de timp ii poate ajuta oferindu-i energia necesara pentru activitatile lui.

Cum va afecta sportul ales planurile celorlalti membri ai familiei?

Multe echipe au antrenamente si meciuri numai la sfarsit de saptamana, ceea ce poate fi o problema daca familia obisnuieste sa faca mici excursii la sfarsit de saptamana.

Daca aveti mai multi copii care practica diverse sporturi, cum veti coordona transportul lor la antrenamente si la meciuri?

Cat de implicat doriti sa fiti ca parinte in acel sport si cat de implicat doreste copilul sa fiti? Cluburile sportive cauta de multe ori parinti care sa se ofere sa faca totul, de la antrenorat la asigurarea gustarilor si a transportului. Implicarea dumneavoastra – ca antrenor sau in alt rol –poate fi un mod grozav de a petrece timp cu copilul si de a-i arata ca sunteti interesati de ceea ce face.

Concluzii

 

Desi ar trebui sa-i comunicati copilului dorintele dumneavoastra, nu este niciodata o idee buna sa-l fortati sa desfasoare o activitate numai pentru ca odinioara dumneavoastra ati excelat in ea. Si, odata ce a ales un sport, nu uitati sa mergeti la sala, pe teren sau la bazin pentru a-i face galerie.

Acestea sunt indicatiile generale de care ar trebui sa tineti cont. Copiii se maturizeaza in ritm propriu si isi dezvolta aptitudinile unice, fiecare in alt moment, deci tineti cont de maturitatea emotionala si fizica a copilului inainte de a-l inscrie la un sport pentru cateva luni sau pentru un sezon competitional. Nu are rost sa fortati copilul sa faca un sport care nu-i place.