Un antrenor român de la Levante explică de ce domină Spania fotbalul mondial: „Copiii se antrenează


Daniel Bogdan Drăghici (37 de ani) antrenează două grupe de copii de la Levante, în Spania. S-a școlit aici după ce începuse o carieră în construcții în 2005! El ne dezvăluie câteva dintre secretele ascenisunii din ultimul timp a fotbalului spaniol și face o comparație cu ce se întâmplă în țara noastră.

Cum ai ajuns antrenor de copii? Școala de antrenori am început-o în 2012, când am obținut titlul UEFA B, apoi în 2014 – UEFA A, iar în 2017 am fost acceptat ca elev la Federația Spaniolă de Fotbal în colaborare cu Universitatea Rey Juan Carlos pentru a urma cursurile primei ediții din Europa de Master De Entrenadores. Anul trecut, în octombrie, am început cursul UEFA PRO, pe care îl termin la sfârșitul acestei luni. În aprilie 2017, am fost și în Amsterdam, la un curs organizat pentru antrenori de George Ogăraru, la Ajax, unde au venit colegi din Romania, de la diferite echipe.

Și să antrenezi efectiv? Să antrenez copii și juniori am început anul trecut, când un profesor de la Școala de antrenori a federației mi-a propus să preiau o echipă de Under 19 din prima divizie, Huracan CF, care era în grupă cu Valencia, Levante, Hercules, Elche, Atletico Madrid. Având rezultate bune pentru o echipă modestă cum eram noi, m-au remarcat cei de la Levante și, la sfârșitul campionatului, m-au sunat și mi-au propus să lucrez pentru ei.

Cum e organizat un club ca Levante la nivel de copii și juniori? Care sunt condițiile? Câți copii sunt în club? Un club sau o academie de elită aici, în Spania, este organizat și structurat de către departamnentul de metodologie, care este obligatoriu pentru a crește copii și juniori și pentru a avea o identitate. Suntem 4 antrenori la câte două grupe, de la copiii de 5 ani până la juvenilii de 18 ani, avem ședinte săptămânale cu departamentul de metodologie și cu coordonatorul de fotbal în 8, iar începând cu cei de la grupa 2005 – fotbal în 11. De la copiii de 5 ani până la grupa 2006 inclusiv, suntem conduși de un coordonator, peste el este directorul de metodologie și apoi directorul de academie. La fotbal în 11 la fel, apoi separat avem Juvenil A și echipa a 2-a , care au un alt director. Al 3-lea departament răspunde de prima echipă, cu director sportiv, consiliu de administrație și președinte.

7-8 turnee de top pe fiecare sezon cu Levante

Care e bugetul anual al Centrului de copii și juniori? Bugetul anual nu are limite pentru copii și juniori, mai ales pentru competiția cu celelalte echipe din zona Valencia și Villa Real. De la an la an sunt aduși și semnați mai mulți tineri în academie. Noi, cu grupele 2007 și 2009, avem 3 zile de antrenament pe săptămână și meciul de sfârșit de săptămână, plus 7-8 turnee de top pe sezon. Chiar pe 18 mai plecăm la Barcelona cu „2009”, unde suntem în grupă cu Barca, Leganes și Rayo Vallecano.

Care e programul unui antrenor la copii? Ce obiective are? Ce metode? Ce urmărește? Obiectivele fixate la început de sezon sunt acelea de a progresa tehnic, tactic, psihic și din punct de vedere al coordonării în joc. Metodologia este că totul se face cu mingea, începem încălzirea cu diferite exerciții cu mingea, bineînțeles, unde trebuie să gândească atât înainte, cât și după ce intră în contact cu aceasta. Fiecare antrenament are 3 părți: asimilare, avansat și competitiv. Toate urmăresc același obiectiv tehnico-tactic, plecând de la ideea „poarta noastră – zero goluri”. În ziua de azi, campionatele le câștigă echipa care înasează cele mai puține goluri. În plus, lucrăm foarte mult la tranziițiile atac-apărare și apărare-atac, dar și la fazele fixe. Aproape 40 la sută din goluri se înscriu din tranziții și 20-30% din faze fixe.

Foarte mulți copii români cu o proiecție de viitor extraordinară

Sunt și alți români acolo? În academiile mari din zonă, nu am întâlnit antrenori români. În schimb, avem foarte mulți copii români în academie, cu o proiecție de viitor extraordinară.

Citeste si... Gică Popescu, lovitura de grație dată intrusului Burleanu

Ce salariu mediu are un antrenor de copii în Spania? Pot spune doar că sunt mulțumit. Este de ajuns pentru a-mi întreține familia și îmi merge și cartea de muncă.

Părinții cât plătesc pentru ca băiatul lor să se antreneze la Levante? În toată academia lui Levante, sunt undeva la 600 de copii, pentru că avem și un satelit, Patacona FC. Copiii nu plătesc, pentru că noi am desființat echipele de plată. Înainte, erau categoriile A, B, C – jucătorii valoroși, apoi F, G, H, unde erau cei care plăteau. Acum, din contră, cei noi care și semnează sunt plătiți pentru că, dacă Levante îi vrea, îi vor și ceilalți granzi.

„E nevoie de educație la nivelul copiilor din România”

În ce condiții ai antrena în România? De ce nu ai încercat aici să antrenezi copii? În momentul în care se va dori performanță și când se va dori ca fotbaliștii să fie educați, aș veni imediat pentru a putea aduce un plus.

Ce trebuie schimbat în sistemul de la acest nivel din România? În primul rând, mă repet, e vorba de educația fotbalistului. Toată lumea îmi spune că suntem o țară cu fotbaliști talentați, dar fotbalul din ziua de azi nu înseamnă doar talent. Noi avem aici, la Levante, psiholog, profesori care dau lectii despre dependența de droguri, de pariuri sportive, lecții despre economie, avem programe de colaborare cu anumite fundații din spitale cu persoane cu handicap, unde mergem să vizităm și să petrecem ziua cu ei. Sunt mici detalii care, adunate, aduc rezultatul final și imaginea fotbalului din Spania. Vedeam pe youtube într o zi un antrenament de la o academie de elită din România, unde copii de 9-10 ani erau puși în hamuri să alerge, cu greutate după ei. Acel antrenor cred că nu a deschis o carte despre pregătire fizică în viața lui! Sau văd meciuri de copii și juniori unde vocabularul antrenorilor lasă de dorit și am impresia că micuții sunt speriați, iar părinților, aflați în tribune, li se pare ceva normal!

România? Șpăgi, vindem devreme jucătorii, nu avem spectatori pe stadioane

Sunteți în fenomen, probabil aveți ceva relații și cu antrenori din România. Din ce știți, se mai dau șpăgi pentru ca un anumit copil să intre în echipă? Da, am auzit istorii de genul ăsta. Dintr-un motiv sau altul, se joacă la multe echipe pe favoruri.

Cum sunt văzuți românii în Spania? Cum e văzut fotbalul românesc? Românii sunt văzuți bine în general, pentru că, în mare parte, sunt de o toleranță impresionantă ca oameni. Fotbalul românesc e văzut exact cum este, într-o cădere liberă. Vindem devreme, pe 2 lei, fără spectatori pe stadioane și cu spectacole oferite de patroni, care vorbesc mai mult decât antrenorii cu presa. Aici nu se poate concepe așa ceva.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square