Ce înseamnă să fii portar?

Stim ca majoritatea am visat cand eram mici sa fim atacanti, sa dam goluri si sa ne bucuram ca marii smecheri, dar sunt multi care vor sa-l urmeze pe Stelea. Pentru baietii cu „12” din poarta, dar si pentru cei care din tribuna se fac simtiti pe tot terenul, Bogdan a scris asta:

„In primul rand sa le placa, sa incerce daca au chemare sau daca vad un portar si sunt atrasi de postul respectiv, sa incerce sa-l urmeze. Apoi, al doilea lucru e ca in momentul in care incep sa se antreneze, sa-si dea seama daca se simt bine in postura respectiva si daca le place. Sau poate sa-ti placa tie, dar sa nu ai anumite calitati pentru asa ceva. Si intr-un fel sa si asculti de ce ti se recomanda, desi intr-un fel, este foarte dificil ca la o varsta frageda sa accepti anumite lucruri, sa ti se spuna ca nu esti bun, ca trebuie sa faci altceva sau ca n-ai calitati pentru sportul respectiv. Aici tine de educator si de tactul pe care il are pentru a indruma si a transmite copiilor ce trebuie. Pentru ca altfel, le poti crea anumite traume si asta ii afecteaza mult. Dar e foarte posibil sa fie copii care nu sunt foarte dotati pentru postul de portar, dar sa fie pentru altceva, iar in momentul in care au esecuri la varste fragede, pot sa dezarmeze, iar unii chiar nu vor sa mai auda de sport, iar asta nu e in regula.

Dupa asta, ca portar trebuie sa-si foloseasca foarte mult mintea si au nevoie de o mentalitate puternica in care sa reuseasca sa treaca foarte repede peste esecul primirii unui gol. Niciodata un atacant, de exemplu, nu o sa ajunga sa traiasca senzatia pe care un portar o are cand primeste un gol. Nu are cum, nu stie ce senzatie e si peste momentele alea trebuie sa treci, chiar daca sunt foarte dureroase. Trebuie sa treci, pentru ca n-ai timp de lamentari, n-ai timp de pierdut, trebuie sa mergi inainte si trebuie sa fii la un nivel bun pentru a-ti ajuta echipa pentru ca esti un post foarte important in echipa si oamenii, au nevoie de tine acolo lucid si trebuie sa poti sa dai siguranta si sa faci cat mai putine greseli.

Te-ai gandit cum e trecerea din teren pe banca? Citeste ce ti-a scris Stelea si despre pasul asta, cum a simtit el transformarea din jucator in antrenor.

Nu sunt de acord cu ideea ca portarii trebuie sa aiba o doza de nebunie. Un portar nu trebuie sa fie nebun, un portar trebuie sa fie inteligent, sa fie atent la detalii si sa-si ia cat mai multa informatie din tot ce se intampla in teren, pentru ca el e in permanenta in dezavantaj, depinde de actiunile altora si trebuie sa stie sa reactioneze in functie de actiunile respective, ale adversarilor in primul rand, chiar si ale coechipierilor si tocmai de asta trebuie sa fie echilibrat, inteligent, sa aiba capacitatea de a citi jocul si de a anticipa. E bine sa aiba idoli, sa fie motivat cand vede anumite lucruri si sa fie dornic sa invete de la altii. Totul tine de felul in care te atrage un post, cineva, de ce transmite el, de gesturi, de tot ce inseamna asta. Asa s-a intamplat dintotdeauna, o sa se intample in continuare si e normal sa aiba un idol.

Dar la fel de clar e ca, mai ales dupa o anumita varsta, cam dupa 15-16 ani, sa-si creeze propriul stil si sa aiba identitatea bine stabilita, pentru ca nu toata lumea e la fel, unii pot sa faca anumite lucruri, altii nu pot sa le faca. Dar daca esti inteligent si poti sa te adaptezi la ceea ce poti sa faci foarte bine, o sa ajungi sa dai rezultate excelente. Nu trebuie sa ai calitati deosebite, poti fi un portar care merge spre succes prin disciplina si adaptabilitate. Eu am vazut portari care, din punct de vedere al calitatilor fizice, nu erau atat de dotati ca altii care stateau extraordinar la capitolul fizic, dar care nu dadeau atat de bun randament ca un portar care isi folosea mult mai mult mintea si facea lucrurile cum trebuie.”


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square