Keeper Connect

Mini Blog

Tu ce sare foloseşti?

SAREA DE MASĂ: este sarea alba si fina pe care cam toata lumea o are

acasa. Are un conţinut de sodiu de 97-99% si în cele mai multe cazuri

conţine si aditivi alimentari.
SAREA IODATĂ: sarea de masa îmbogăţită cu iod stimuleaza capacitatea

de învăţare şi dezvoltarea fizica si este recomandata mai ales persoanelor

cu afecţiuni tiroidiene. Se dizolva mai repede decât alte tipuri de sare si

este buna atât la salate, cât si la gatit.
SAREA GRUNJOASĂ: are aspectul unor cristale mai mari decât cele din

sarea pentru muraturi si se re co man da folosirea ei la gatirea legumelor

şi a cărnii.
SAREA PENTRU MURĂTURI: reprezinta clorura de sodiu în proporţie de

100%, fiind unul dintre cele mai pure tipuri de sare. Este special indicata pen tru prepararea conservelor cu muraturi pentru ca nu are o concentraţie mare de iod si nu conţine aditivi, care ar putea schimba culoarea si gustul legumelor pe care le pregatesti.
SAREA DE MARE: este unul dintre cele mai apreciate tipuri de sare datorita mineralelor pe care le conţine. Se obţine prin evaporarea apei ma rine, în urma acestui proces rezultând o sare umedă, cu o tenta de culoare gri. Unele tipuri de sare de mare de pe piaţa pot fi combinate cu diverse condimente pentru un gust cât mai complet.
SAREA AFUMATĂ: se obţine prin afumarea sarurilor obisnuite la foc de lemne, iar aroma dobândita da un gust mai bun pentru cartofi si pentru friptura la gratar.
SAREA KOSHER: aceasta sare nu are iod adaugat, este granuloasa, iar pentru ca se dizolva usor poate fi folosita într-o mulţime de preparate. Se recomanda sa fie adaugata la final. Numele de "koser" provine din bucataria evreiasca, unde se foloseste la pregatirea carnurilor, pentru a fi pastrate mult timp.
SAREA GROSIERĂ este asemănătoare cu sarea Kosher, doar că se dizolvă mai greu. Se recomandă pentru produsele de patiserie, paste făinoase sau pentru fripturi.
SAREA DE HIMALAYA: cristalele de sare naturală din zona Himalaya se numară printre cele mai preţioase tipuri de sare de piatră. Este lipsită de poluarea specifică mărilor şi oceanelor actuale. Nu este rafinată şi nici iodată, are o culoare frumoasă, rozalie, şi conţine fier şi mangan. Consumul regulat de sare de Himalaya favorizează absorbţia nutrienţilor în organism şi eliminarea toxinelor.
SAREA NEAGRĂ: este extrasă din regiunile vulcanice din Pakistan, India sau Hawaii. Este foarte bogată în minerale, are un gust aparte şi este folosită în medicina ayurvedică (naturistă). Are un conţinut mare de fier şi, conform medicilor care practică ayurveda, această sare ar fi cea mai sănătoasă dintre toate tipurile de sare, putând fi consumată şi de persoanele cu hipertensiune şi de cele care urmează diete sărace în sare.

Cauzele stresului

La originea stresului se afla cauze externe si interne. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca, familie, scoala, mediu), cat si dinauntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de solutionare a problemelor si/sau de luare a deciziilor).

 • Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii: 

 • Experiente traumatizante (razboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundatii etc) le sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal, dar si experientele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit) 

 • Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persoane apropiate, probleme

 • Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atractie-atractie, atractie-evitare, dubla atractie-evitare)  

 • Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita) 

 • Nesiguranta  

 • Lipsa de control asupra evenimentelor (actiunii inhibitia.)

 • Competitia exacerbata 

 • Ambitia dupa putere 

 • Dorinta de aduna cat mai multe bunuri materiale 

 • Culpabilizarea; parintii care se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovati pentru divortul parintilor, supravietuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovati de moartea celorlalti, sotul care se simte vinovat pentru ca isi inseala sotia etc) 

 • Perfectionismul (pentru multe persoane greselile sunt o sursa de regret si stres, spre deosebire de altele care vad in fiecare greseala o ocazie de a progresa).

Tipul de personalitate

Cercetarile efectuate timp de 8 ani de zile de cardiologii Meyer Friedman si Ray Rosenman au dus la identificarea a doua tipuri de personalitati: personalitatile de tip A cu un nivel ridicat de stres si risc inalt de infarct miocardic si personalitatile de tip B cu un nivel de stres mai redus si cu risc mai scazut de infarct miocardic. 
Personalitatile de tip A sunt caracterizate in principal prin: nerabdare, expresie tensionata a fetei, nemultumire fata de postul actual si dorinta de a avansa, competitie la lucru, jocuri si sporturi, certuri frecvente, vorbire rapida si cu tonul ridicat, grabirea sau intreruperea interlocutorului. 
Personalitatile de tip B sunt mai calme, zambesc mai mult, evita situatiile de competitie, se cearta foarte rar, sunt multumite de situatia lor, folosesc un ton scazut si uniform, isi asculta interlocutorul cu atentie si asteapta pentru a raspunde.
 

Pentru a iesi din situatiile de stres si a ne situa pe o pozitie de echilibru, fara a renunta la ocaziile de progres sau imbunatatire a calitatii vietii noastre, este important sa ne intrebam daca: 
1. Se merita sa pierdem pacea personala si familiala pentru a dobandi mai multe bunuri materiale sau pentru a demonstra celorlalti ca ne-am realizat cu succes din punct de vedere social si profesional? 
2. Putem repara situatia sau le putem fi mai de ajutor celorlalti daca

dam vina pe noi pentru ceea ce s-a intamplat sau felul cum traiesc ceilalti? 
3. Este chiar atat de important sa fiu cel mai bun, sa castig de fiecare data sau sa fiu primul in toate? 
4. Ce anume ma nelinisteste cand am de finalizat un proiect pana la o anumita data limita? Ce mi s-ar putea intampla daca nu-l voi termina la timp? Cum as putea obtine o prelungire a termenului si, daca acest lucru nu este posibil, cum altfel as putea face pentru a-l finaliza la timp? La cine as putea apela ca sa ma ajute? 
5. Ce mi s-ar putea intampla daca as face aceasta alegere? Dar daca as indrazni sa intreb pentru a verifica daca temerile si indoielile mele sunt justificate in situatia actuala?

Clement Stone scrie ca „intre oameni nu exista mari diferente, dar tocmai aceste mici diferente ii fac atat de diferiti. Micile diferente constau in comportament. Marile diferente constau in felul de a fi, pozitiv sau negativ.” Cand schimbarea mediului nu este posibila, schimbarea atitudinii personale fata de agentii stresori si evenimentele stresante reprezinta asadar solutia cea mai la indemana pentru reducerea nivelului de stres, deoarece stresul este reactia noastra interna la actiunea factorilor stresori externi sau fata de sentimentele noastre de neliniste si neputinta.

Dieta minții- gândeşte natural

              Dieta mintii este o dieta care schimba imaginea de sine si o contamineaza cu dorinte, este o modalitate superioara de decodificare a mesajelor primite atat din mediul exterior cat si interior. Bucura-te de ea atata timp cat ai nevoie sa ajungi la greutatea dorita, dupa care las-o sa cucereasca salbaticul din interiorul tau si sa se identifice cu tine, abia atunci vei avea parte de succes!

Filozofiile orientale ne vorbesc înca de acum 5000 de ani despre puterea gândului. Ele ne învata ca, daca mintea este sanatoasa, corpul fizic va fi si el sanatos. Cu totii ne amintim de celebrul dicton latin “Mens sana in corpore sano” – cu alte cuvinte, corpul fizic este asociat cu mintea. Autorul subliniaza faptul ca mintea este un labirint complex, care poate îngrasa sau slabi în functie de nevoile personale, de pasiunile, dorintele sau frustarile noastre. Citind cartea veti afla despre modul în care mintea arhiveaza informatiile, veti învata sa faceti meditatie în hotelul mintii voastre, veti reevalua ceea ce stiati despre calorii, veti învata sa traiti sanatos într-un corp sanatos. Aceasta carte este unica prin subiectul pa care-l abordeaza si reprezinta o provocare prin aspectul fascinant pe care îl evidentiaza si prin crearea unei perspective care permite accesul la cunoasterea interioara nativa. Este important sa întelegem ce consumam, de ce consumam, unde consumam si ce anume obtinem consumând mâncarea pe care o preferam.

Quinoa

Făina de quinoa este unică în privința proteinelor 

Făina de quinoa este excelentă pentru rețetele de aluaturi dar și

pentru shake-urile proteice atât de apreciate de sportivi. Are

proprietăți nutritive valoroase, este o sursă de proteine complete

și aduce foarte multe beneficii sănătății. Quinoa este sămânța

unei plante cunoscute științific ca Chenopodium quinoa. Este

bogată în multe substanțe nutritive și este adesea denumită

“super-aliment”.

Quinoa (pronunțată chinoua) nu este de fapt o cereală, ci o pseudo-cereală, o sămânță asemănătoare mai degrabă cu leguminoasele. Quinoa este mai bogată în nutrienți valoroși pentru sănătate și în proteine decât majoritatea cerealelor. Făina de quinoa este unică între făinuri pentru că este singura cu proteine (vezi lista de aminoacizi mai jos) complete. Făină de quinoa, preț 500 gr în magazin cu livrare rapidă proDietaMagazin.ro. Profil nutritiv, tabel proteine, carbohidrați, lipide.

Semințele de quinoa sunt reprezentative pentru tot ce înseamnă energie nutritivă, iar făina de quinoa a devenit populară în primul rând printre sportivi, apoi printre persoanele preocupate de silueta frumoasă, printre mămicile care doresc să își hrănească sănătos copilașii și apoi pentru toată lumea! Quinoa este, de asemenea, o opțiune fără gluten pentru persoanele cu alergii la grâu. Făina de quinoa este o alternativă excelentă la gluten, la pâinea și pastele de grâu.

De ce este specială făina de quinoa și de ce este preferată în primul rând de sportivi?

Aceasta conține până la 50% mai multă proteină decât alte cereale obișnuite și este, de asemenea, bogată în alți nutrienți esențiali. Proteina din quinoa este comparabilă cu cazeina (un tip de proteină de înaltă calitate care se găsește în lactate).Majoritatea cerealelor sunt considerate a fi inadecvate ca surse totale de proteine, deoarece acestea nu dispun de cantități optime de aminoacizi lizină și izoleucină. Nivelul relativ scăzut atât al lizinei cât și al izoleucinei în proteina cerealelor este ceea ce determină ca acești aminoacizi să fie considerați aminoacizii limitativi (LAA). Prin contrast, quinoa are cantități semnificativ mai mari de lizină și izoleucină (în special lizină), fapt ce califică quinoa să servească drept sursă completă de proteine.
Quinoa este singurul aliment vegetal (plantă) considerat a fi o sursă de proteină completă, deoarece oferă toți aminoacizii esențiali. US Whole Grains Council explică faptul că acest lucru se datorează și raportului neobișnuit de valoros între proteine și carbohidrați. Acest lucru face din quinoa un înlocuitor sănătos pentru carnea și proteinele lactate, în special pentru a controla greutatea, deoarece conținutul său ridicat de proteine vă ajută să vă simțiți sătui, cu stomacul plin pentru mai mult timp.
Quinoa este o sursă foarte bună de mangan. Este, de asemenea, o sursă bună de fosfor, cupru, magneziu, fibre dietetice, folat și zinc.

                            Quinoa 185.00 grame. Calorii: 222. Indice glicemic scăzut.

    Nutrient                    Cantitate%                      DZR                            Densitatea nutrientului 

   

    mangan                     1.17 mg                        59                                         4.7

     fosfor                      281.20 mg                       40                                        3.3

     cupru                        0.36 mg                         40                                        3.2

   magneziu                  118.40 mg                        30                                        2.4

     fibre                          5.18 g                           21                                        1.7

     folat                        77.70 mcg                       19                                         1.6

     zinc                          2.02 mg                         18                                         1.5

Quinoa este un aliment de calitate ridicată a proteinelor și este de obicei considerat o sursă adecvată de aminoacizi esențiali, inclusiv lizina și izoleucina. Oferă o varietate de fitonutrienți antioxidanți, inclusiv ferulici, cumarici, hidroxibenzoici și acidul vanilic. Flavonoidele antioxidante, inclusiv quercetinul și kaempferolul, sunt, de asemenea, foarte mult prezente în quinoa. Quercetin este un puternic antioxidant polifenol, care poate proteja împotriva diferitelor boli, cum ar fi bolile cardiace, osteoporoză și anumite forme de cancer. Kaempferol este un antioxidant polifenol care poate reduce riscul bolilor cronice, cum ar fi cancerul. Squalen este un precursor al steroizilor și un antioxidant în organism. Polizaharidele antiinflamatorii din quinoa includ arabinani și rhamnogalacturonani. Mulți membri ai familiei de tocoferol din vitamina E sunt asigurați de quinoa, incluzând cantități importante de gama-tocoferol.

Pe scurt: Beneficiile pentru sănătate ale Quinoa

Fiind extrem de hrănitoare și bogată în multe minerale și compuși naturali valoroși, quinoa poate fi cu siguranță un aliment sănătos recomandat în orice alimentație și dietă. Multe studii arată că adăugarea de quinoa în alimentația zilnică poate crește valoarea nutrițională în general și poate ajuta la reducerea nivelului zahărului din sânge și la scăderea trigliceridelor din sânge.

 

Care este alimentatia

 corecta pentru copii

Obezitatea este o problemă a vremurilor moderne în care trăim. În România, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate. 20% este supraponderală. Cel mai grav este însă faptul că numărul copiilor supraponderali este cu 20% mai mare în ultimii zece ani. Dezechilibrele alimentare și problemele de sănătate pot fi corectate prin informarea părinților privind modul adecvat de hrănire a copiilor. Există și extrema cealaltă: copii subnutriți, cărora părinții nu știu ce să le ofere pentru a-i vedea mâncând.

“Abundența de alimente relativ ieftine compuse din făină, zahăr și aditivi industriali justifică mare parte dintre aceste statistici, spune Elena Roșu, tehnician NUTRIȚIONIST. Un covrig este un leu, o merdenea 2 lei, o prăjiturică frumos ambalată numai 2 lei, un pachet de biscuiți la fel.  Beneficii pentru sănătate aduse de aceste alimente: aproape zero, căci aduc organismului extrem de multe calorii și aproape deloc vitamine naturale, oligoelemente, nutrienți vitali unei dezvoltări sănătoase. Mâncarea gătită în casă cu ingrediente naturale și simple este din ce în ce mai rară căci produsele fast food sau frumos ambalate de pe rafturile supermarketurilor câștigă din păcate teren. “De ce să stau câteva ore să fac o prăjitură când o cumpăr de la cofetărie sau supermerket în câteva minute și de multe ori e chiar mai ieftină decât m-ar costa să o fac în casă?”. Iată o formulare des întâlnită printre mămicile care vin la cursurile de nutriție, spune Elena Roșu, tehnician NUTRIȚIONIST. Ei bine, are rost să facem mâncare în casă din foarte multe puncte de vedere. Mâncarea de casă este proaspătă, are ingrediente naturale (știm exact ce punem în ea) și un gust autentic, nepotențat de glutamați și alți intensificatori de gust ce ne îndepărtează de un trai sănătos.”

Ce înseamnă alimentație sănătoasă?

Alimentația sănătoasă presupune consumul unei varietăți de alimente integrale, organice și nutritive. Datorită integrării în fiecare masă a produselor din diferite grupuri alimentare, copiii au parte de o alimentație sănătoasă și bogată.

My plate Michelle Obama

Potrivit site-ului KidsHealth, inițiativa “MyPlate”a primei doamne a Statelor Unite, Michelle Obama, își propune să simplifice stilul de alimentație sănătos prin prezentarea unei farfurii împărțite în patru părți diferite, fructele și legumele ocupând jumătate de farfurie, iar restul fiind ocupat de cereale și proteine. În dreapta farfuriei se află un cerc mic care reprezintă lactatele din dietă. Alimentele care conțin grăsimi și zahăr în exces ar trebui să fie consumate ocazional și de aceea, ele pot fi adăugate în dietă doar câteodată.

Copiii au necesități alimentare zilnice care susțin dezvoltarea fizică și psihică. Alimentele care conțin vitamine, minerale, carbohidrați complecși și proteine vor furniza nutrienții necesari creșterii și dezvoltării. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca cei mici să consume cel puțin cinci fructe și legume pe zi.

Dezvoltarea creierului. Conform cercetărilor atribuite lui Marc Goodman-Bryan de laThe Urban Child Institute, copiii care urmează o dietă sănătoasă au parte și de beneficii în ceea ce privește dezvoltarea creierului. De exemplu, dacă un copil nu primește cantitatea necesară de iod și fier, ar putea prezenta întârzieri în dezvoltarea cognitivă, dar și în cea motorie. Un copil din a cărui dietă lipsește acidul gras esențial DHA (omega-3) poate avea întârzieri în procesul de învățare și în dezvoltare.

Evitarea problemelor de sănătate. Alimentația sănătoasă a copiilor poate diminua și probleme de sănătate. Copiii care mănâncă sănătos pot avea mai puține carii. Multe probleme de sănătate cronice, precum obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul și cancerul își au rădăcinile în dieta nesănătoasă din copilărie. Atunci când copilul își începe viața cu alimente integrale și sănătoase, el poate scăpa de multe probleme de sănătate care l-ar putea afecta în copilărie, dar și la vârsta maturității.

Care este soluția pentru copiii care nu vor să mănânce mai deloc? Putem oferi copiilor care nu prea vor să mănânce alimente bogate caloric dar sănătoase: grâu dur, quinoa, hrișcă, amarant, orez gătite fie ca atare fie sub formă de paste și asociate cu sos-uri din legume. Untul de caju, arahide, alune de pădure ori susan poate fi și el un deliciu pentru sandwich-urile copiilor. Au multe calorii dar nu goale, ci vin la pachet cu grăsimi sănătoase, fibre, proteine, minerale. Deserturile de casă cu ouă, lapte, unt, făină integrală și fructe sunt și ele recomandate copiilor mofturoși. Evitați alimentele ambalate și gătiți cât mai mult acasă.

Pastele de grâu integrale sau cele din quinoa, hrișcă ori orez brun conțin mai multe fibre decât pastele din făină albă. Chiar și alimentele hipercalorice ar trebui să fie bogate în nutrienți atunci când este posibil. Rețetele cu quinoa, amarant, orez brun sau integral sunt la rândul lor recomandate întregii familii pentru că aceste ingrediente sunt bogate în proteine de cea mai bună calitate, carbohidrați complecși, minerale. Adăugarea unor grăsimi, precum uleiul de susan, cocos sau măsline va crește numărul de calorii al orezului (ori quinoa), în timp ce carnea slabă de pui și legumele îl vor transforma într-o masă echilibrată. Iată câteva exemple de mese sănătoase: creveți trași la tigaie cu garnitură de orez sau quinoa, supă de orez și pui, orez la tigaie cu legume gătite la abur, salată de quinoa cu ulei de măsline, pui și legume la aburi.

 

 

 

 

Untul de alune (caju, arahide, migdale ori susan) reprezintă aliment excelent din punct de vedere al densității calorice, acestea putând fi folosite în prepararea sandvișurilor sănătoase. Majoritatea copiilor preferă sandvișurile dulci. Însă în loc de cremă de ciocolată, dulceață bogată în zahăr sau unt din lapte de origine animală putem pune unt din fructe în coajă lemnoasă.

Untul de alune natural nu conține grăsimi trans, iar două linguri de unt au aproximativ 190 calorii și 14 g lipide sănătoase. Copiii alergici la alune ar putea consuma unt de soia sau tahini.

Deserturile sănătoase făcute în casă sunt recomandate de nutriționiști. Majoritatea copiilor adoră să fie de ajutor în bucătărie. Dacă aveți un copil căruia îi place să gătească, gătiți alături de el. Atunci când preparați dulciuri la cuptor, folosiți uleiuri sănătoase precum cel de măsline, cocos sau de canola. Rețetele de brioșe, fursecuri, chec și înghețată pot fi modificate în așa fel încât să fie mai sănătoase. De exemplu, fursecurile cu ovăz și stafide au u un conținut redus de zahăr. Tartele raw vegan au ingrediente simple, nu au nevoie de coacere și pot fi recomandate copiilor.

Mix de alune și fructe. În vreme ce consumul fructelor proaspete este important, fructele uscate furnizează calorii și fibre fără să suprasolicite burticile copiilor. Stafidele sau alte fructe uscate pot fi adăugate în rețete de deserturi. De exemplu, migdalele conțin proteine și grăsimi mononesaturate și furnizează aproximativ 204 calorii la un sfert de ceașcă. Oferiți-i copilului jeleuri din fructe bio pentru a înlocui bomboanele prea bogate în zahăr nerecomandat.

Clorofila si chlorella

Clorofila este un punct comun al unor super alimente precum chlorella, iarba de grâu și de orz, urzicile, spirulina, varza kale, ceaiul japonez matcha sau banalele urzici. Clorofila este o substanță fitochimică ce oferă plantelor culoarea și pigmentul verde.

Clorofila în chlorella, iarba de grâu și de orz, spirulină, ceai verde Matcha, urzici. Beneficiile aduse de clorofilă pentru sănătate.

Deși nu este foarte cunoscută în lumea nutriției, clorofila și-a câștigat meritele ca nutrient foarte prezent în mâncare, mai ales în legumele verzi, și prin faptul că ne oferă beneficii pentru sănătate bine documentate. Așa cum organismul nostru se bazează pe mitocondriile din celule pentru producerea de energie, plantele se bazează pe cloroplaste, care reprezintă structuri generatoare de energie din celulele lor. Clorofila este molecula depozitată în interiorul cloroplastelor și permite plantelor să asimileze lumina solară și să o transforme în energie utilizabilă. Cu alte cuvinte, clorofila este unul dintre factorii cheie din viața plantelor!

Clorofila este cel mai probabil faimoasă pentru culoarea sa verde. Aceasta pentru că pigmenții clorofilei absorb undele roșii și albastre ale luminii, însă reflectă unde verzi. Atunci când un ardei gras verde începe să se facă roșu, ceea ce se observă este o descreștere graduală a cantității de clorofilă din ardeiul verde (care se descompune în timpul coacerii) și o creștere treptată a cantității de carotenoizi (mai ales capsantina, capsorubina și beta-criptoxantina). Măslinele tinere (în funcție de soi) par mai verzi deoarece conținutul de clorofilă îl depășește pe cel de carotenoizi. Atunci când devin violet-negre la coacerea deplină, această culoare se schimbă datorită sintezei crescute de pigmenți antocianici de culoare violet închis, care domină culoarea verde a clorofilei. Deși plantele pot avea mulți pigmenți diferiți (la ardeiul gras au fost analizați 64 de pigmenți diferiți), puteți fi siguri că o legumă de culoare verde aprins conține o cantitate considerabilă de clorofilă!

Clorofila are beneficii pentru sănătate?

Într-un singur cuvânt, „da”. Chiar dacă cercetările din sănătate asupra rolului clorofilei în nutriție se află la început, studiile au arătat în mod repetat beneficiile pentru sănătate ale consumului acestui fitonutrient. S-a demonstrat că clorofila are proprietăți antioxidante.

Oase sănătoase cu ajutorul clorofilei

Mineralele importante considerate a fi esențiale pentru menținerea sănătății oaselor sunt calciul, vitamina D și magneziul. Atunci când consumați plante verzi, asimilați o concentrație mare de magneziu, datorită conținutului de clorofilă pe care îl au plantele. Potrivit Office of Dietary Supplements, clorofila conține cantități mari de magneziu, ceea ce ajută la menținerea unor oase puternice. În organism, aproximativ 50 la sută din magneziu se află în oase, iar restul de 50 de procente se distribuie în celule, țesuturi și organe.

Mușchi puternici

Magneziul din clorofilă ajută și la contracția și relaxarea musculară și în menținerea unor mușchi puternici. Consumul insuficient de clorofilă vă lipsește de un aport uriaș de magneziu, iar deficitul vă poate slăbi musculatura. MedlinePlus recomandă evitarea gătirii excesive a legumelor verzi, fapt ce poate reduce cantitatea de clorofilă naturală.

Tensiunea arterială la valori normale

Unul dintre multiplele beneficii ale clorofilei este menținerea unei valori normale a tensiunii arteriale. Office of Dietary Supplements susține că persoanele care iau clorofilă, ce constituie o cantitate uriașă de magneziu, au o tensiune arterială mai scăzută decât persoanele care nu fac acest lucru. Aportul de clorofilă vă poate ajuta și în cazul în care suferiți de fenomenul Raynaud, o boală rară ce afectează vasele de sânge de la nivelul degetelor de la mâini și picioare și duce la circulație deficitară în aceste zone. Magneziul din clorofilă pare să contribuie la menținerea circulației sângelui la acești pacienți.

Vitamina K

Consumul legumelor cu frunze verzi vă oferă o cantitate considerabilă de vitamina K, o componentă importantă de care organismul are nevoie pentru coagularea normală a sângelui. Deficitul de vitamina K poate duce la sângerare excesivă. Dacă nu consumați suficiente legume cu frunze verzi, precum ridichile și spanacul, puteți achiziționa un supliment lichid de clorofilă, fără a fi necesară prescripția medicală.

Ce alimente conțin clorofilă și în ce cantitate?

Deși majoritatea alimentelor vegetale conțin cel puțin o cantitate mică de clorofilă, legumele verzi sunt o sursă concentrată în acest nutrient. Puteți găsi clorofilă în legume verzi precum broccoli, fasole verde și spanac proaspăt sau congelat. Una dintre plantele care merită menționate pentru conținutul de clorofilă este pătrunjelul. Acesta conține aproximativ 19 miligrame de clorofilă la o porție de jumătate de ceașcă. Iată o listă cu alimente foarte bogate în clorofilă:

Detoxifierea ficatului cu clorofilă

Dietele detoxifiante devin tot mai populare ca metode de curățare a organismului, slăbire și tratare a unor boli precum steatoza hepatică (ficatul gras). O dietă tipică va consta într-un regim alimentar timp de două zile în care se consumă doar lichide sau într-o dietă raw compusă din sucuri verzi, de fructe și produse proaspete. Persoanele care urmează un astfel de program pot utiliza clorofila, precum și plante și alte suplimente care susțin curățarea organismului.

Suplimentele cu iarbă de grâu

Clorofila este ingredientul principal din suplimentele cu iarbă de grâu și, potrivit cărții lui Jonny Bowden, „Most Effective Natural Cures on Earth”, clorofila din iarba de grâu este benefică sănătății ficatului. Administrarea suplimentelor cu iarbă de grâu oferă organismului nutrienți esențiali, de exemplu calciu, fier, aminoacizi, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina E și clorofilă.

Iarba de orz aduce un aport important de clorofilă

Iarba de orz se obține din frunzele verzi tinere ale plantei de orz. Iarba de orz poate contribui la diminuarea colesterolului deoarece este bogată în fibre.