Descoperirea,Inițierea, 
 Dezvoltarea și Specializarea Portarului 
 vârsta 5-18 ani 

Calitățile portarului de fotbal

 

Calitati somatice generale: talie cuprinsă între 1,80 şi 1,90 metri; segmente lungi şi bine proporţionate.

Calităţile motrice necesare se clasifică în calităţi motrice generale şi specifice (combinate).

Calităţile motrice generale sunt: viteză (de reacţie, de execuţie, de repetiţie, de deplasare); forţă (generală, statică, dinamică, mixtă, absolută, relativă); îndemânare (generală); rezistenţă (generală, anaerobă, aerobă, mixtă); mobilitate, elasticitate.

Calităţile motrice specifice sunt: viteză în regim de: forţă (forţă explozivă-detentă) și rezistenţă; îndemânare în regim de: viteză și rezistenţă; rezistenţă în regim de: viteză.

Calităţile psiho-motrice sunt:echilibru;orientare spaţio-temporală; coordonare, amplitudine; ambidextrie;precizie

Calităţile psiho-intelectuale sunt:inteligenţă,gândire (rapiditate, supleţe, caracter critic); calităţi morale (atitudinea faţă de fotbal, spiritul de echipă, sentimentul responsabilităţii, încredere în sine); voinţă (capacitatea de control a temerilor şi emoţiilor-stăpânire de sine, spiritul de disciplină, hotărâre, curaj, perseverenţa, rezistenţă la stres, dorinţa de victorie) capacitatea de atenţie (concentrarea, stabilitatea, distributivitatea atenţiei) capacitatea deanticipare; capacităţi perceptive; caracter(autoritate), autoeducare (conştiinţa de sine, capacitate autocritică, autoîncurajările).

Caracteristici generale, vârsta 5-8 ani:

La această varstă se pune accent pe deschiderea copilului, fotbalul fiind pentru această categorie de varstă o joacă.Copii vor cauta să işi facă prieteni şi sa se exprime cat mai liber.Pasiunea pentru fotbal la această  varsta este elementul şi ingredientul principal.Este o energie foarte subţire ce trebuie hranită in permanentă, prin jocuri şi obiective.Nu se abordează elemente de tactică promovandu-se ideea de egalitate intre copii.Elementele de tehnica se vor lucra sub forme de jocuri ,folosind imaginatia copiilor.Nu au nevoie de incalzire sau streching.Obiectivele antrenamentelor vor fi bazate pe situaţii de joc cu mingea, invăţarea abilităţilor transferabile (comunicare,cretivitate,relaţionare,fiecare copil trebuie sa aibă un momental lui),pe punctarea individuală şi pe aspectul ludic(joacă,glume,competiţie, jocuri de atenţie,conducerea mingii,dribling, şut şi jocul de fotbal).Se vor limita indicaţiile, nu se va interveni, antrenorul avand rol de animator şi/sau insoţitor.Antrenorul va interveni, doar atunci cand va demonstra vizual, avand o voce calda, fiind explicit şi simplu in limbaj. Anternorul nu va folosi un limbaj sofisticat(ex: atacarea mingii cazute in fata portarului).Poate gasi metode scurt, pe intelesul copilului in cazul procedeelor (atacarea mingii cazute in fata portarului = excavator)

Interacţiunea individuală cu fiecare;

Vârsta 5-8 ani/ Descoperirea

Obiective de instruire, vârsta  5-8 ani

Mental

Incredere(curaj)

Luarea deciziilor

Creativitatea

Anticiparea/Informarea

Aprecierea distantelor si unghiurilor

Obisnuinta de a cere mingea

Atacarea spatiilor libere

Lucru in echipa

Fizic

Coordonare/Supletete

Agilitate si Echilibru

Mobilitate

Tehnic

Simtul mingii/prinderea mingii

Conducerea si controlul mingii

Preluarea mingii

Transmiterea mingii-pasa

(precizie,putere si viteza)

Dribling

Finalizare si deposedare

Tactic

Jocuri 1v1, 2v2, 3v3

Asezarea in aparare si atac

Pasa in spatele aparatorilor

Pasa pe culoar

Crearea de spatii

Plasament(forme usoare)

Tranzitii

Vârsta  de 5-8 ani/Dezvoltarea abilităţilor generale

Se vor indeplini prin:

 • Jocuri cu echipamente;

 • Antrenament specific de tehnica-dezvoltarea pasei si sutului/preluarea(simtul mingii);

 • Alergari cu schimbari de directie;

 • Constientizarea spatiala-dimensiuni teren, porti(apare la varsta de 7 ani);

 • Jocuri orientate catre fotbal(specific)-exercitii singur cu mingea si apoi exercitii mai complexe cu doua mingi sau doi-trei copii;

 • Fara exercitii tip suveica-fara stat la coada;

 • Activitati cu cate o minge pentru fiecare jucator;

 

Jocul de fotbal

*cu numar de jucatori redusi pe spatiu mic;

*fara presiune si ideea de a castiga;

*2 v2 cei care se apara, unul va deveni portar si celalalat se va apara;

*teren de dimensiune redusa;

*mingi de dimensiuni reduse;

La varsta de 7-8 ani pot aparea jucatori care sunt hotarati sa devina portari.Fiind o varsta totusi mult prea tanara, se va lucra cu acestia doar forme usoare specifice portarului pentru simtul mingii(prinderea mingii),forme usoare pentru deprinderea plonjonului(din genunchi) ,pozitionari usoare(costientizarea spatiului portii).

Vârsta 9-12 ani (Initierea)

Caracteristici generale:

Aceasta categorie de varsta se caracterizeaza printr-un proces rapid al dezvoltarii somatice,musculatura scheletica dezvoltandu-se in special prin alungire iar, mobilitatea articulara inregistreaza valori scazute.

Se vor  urmarii jucatorii care isi doresc sa stea in poarta sau au calitatile necesare postului de portar:curaj, reflexe neconditionate, placerea de a apara suturile la poarta.

Este recomandat ca la aceasta categorie de varsta , portarul sa participe si la antrenamente in teren ca jucator de camp, pentru a intelege mai bine jocul.

Se va constientiza si intelege pozitia de baza a portarului.

Scopul ,in prima etapa,este invatarea-deprinderea  procedeelor tehnice individuale adaptatei varstei, prin procesul„repetitie fara repetitie”unde se va pune accent pe calitatea si  corectitudinea executarii procedeelor tehnice. Odata indeplinite aceste obiective,se va avansa in a doua etapa, spre consolidarea si perfectionerea procedeelor tehnice prin cat mai multe repetari.

Procedeele de invatare a tehnicii individuale vor fi supuse proceselor de simplu-complex si usor –greu.

Antrenorul va alege numarul de repetari, va explica procedeul, il va demonstra si il va corecta, atunci cand situatia o cere.

Continutul antrenamentului, va fi bazat pe dezvoltarea abilitatior de baza ale portarului, fiind perioada de invatare ale abilitatilor tehnice specifice portarului, dar si pe dezvoltarea calitatilor motrice, punandu-se accent pe coordonare si indemanare .

 

Repetitie fara repetitie: Portarul repeta un procedeu tehnic(ex:plonjonul lateral forma usoara) = repetitie ,dar nu fiecare repetare va fi la fel = fara repetitie.

Obiective de instruire, vârsta 9-12 ani

Mental      

Curaj si Incredere

Vointa si perseverenta

Capacitatea de analiza

Luarea deciziilor

Echilibrul afectiv

Constientizarea unghiurilor si a distantelor

Antrenamentul mental

Anticiparea si Informare

Fizic       

Coordonare

Indemanare

Agilitate

Tehnic   

Simtul mingii(prindere minge-priza)

Plonjonul( deprindere plonjon)

Jocul cu piciorul

Respingerea si devierea mingii

Tactic     

Asezarea in poarta(Pozitionare-plasament/simtul portii)

Plasamentul la fazele cu zid(asezarea zidului)

Intelegerea jocului ofensiv si defensiv

Decizii tactice in ceea ce priveste inceputul jocului

( repunere scurta,repunere lunga, ritmul jocului)

Procedeele tehnicii de bază ale portarului , 

vârsta 9-12 ani

Poziția fundamentală (joasa, medie si inalta) /plasament

(in functie de minge ,de faza, de poarta, de coechipieri si adversari)

Simtul mingii (prindere minge)

Plonjonul (deprinderea plonjonului- la sol,la semiinaltime si in fata)

Respingerea/devierea mingii (in lateral si peste poarta)

Jocul cu piciorul

Repunerea mingii –lansarea mingii (cu mana si cu piciorul)

Mingiile in cross/centrari (laterale ,frontale si din corner)

Duelul  1vs 1 (tatonarea si blocajul)

Pozitii fundamentale, vârsta 9-12 ani

Joasa, Medie si Inalta:

Portarul se va aseza in aceste pozitii fundamnetale ,in functie de minge ,de faza, de poarta, de coechipieri si adversari).

Pozitia fundamentala de baza a portarului in poarta: Corpul este usor aplecat inspre inainte, cu capul fixat intre umeri si intotdeauna privirea  inspre minge. Membrele superioare sunt indoite din coate si asezate pe langa corp la nivelul mijlocului, facilitand astfel prinderea mingii cat mai rapid si eficient.Genunchii sunt usor indoiti inspre inainte iar talpile picioarelor avand o distanta indentica intre ele  ca si distanta dintre umeri. Pozitiile fundamentale joasa,medie si inalta nu se schimba ca forma generala,difera doar cat de lasat/aplecat sau ridicat este corpul in functie de distanta la care este mingea , de poarta si in functie de faza. Astfel vom avea o pozitie fundamentala joasa la mingiile apropiate de poarta/portar(1v1)/mingi din apropierea imediata a portarului, o pozitie fundamentala medie la mingiile medii ca distanta de poarta/portar si o pozitie fundamentala inalta la mingiile din cross, frontale si laterale inalte si la cornere.In toate cele trei pozitii fundamentala,se va pastra ca si pozitie generala, pozitia fundamentala de baza.

Elementul principal al pozitie joase, este asezarea palmelor deschise inspre minge, sub nivelul genuchilor. Pozitia fundamentala medie, se foloseste intotdeauna, exceptand momentele cand sunt faze 1v1 sau centrari, in acest caz folosindu-se pozitia fundamentala joasa sau pozitia fundamentala inalta.

Plasamentul ,Deplasarea in poarta, vârsta  9-12 ani

 

Situarea portarului in poarta, in functie de minge, faza, poarta ,coechipieri si adversari se numeste plasament.

Plasamentul portarului in functie de minge si poarta,trebuie sa fie la jumatatea dintre linia care pleaca de la o bara si linia care vine de la minge ,la a doua bara.

Astfel se creeaza un unghi ,,V,,(v-ul mingii) , unghi care este prezent din toate pozitiile mingii ,fata de poarta,in afara de cornere.La plasamentul portarului in functie de faza trebuie sa se tina cont de distanta si locul unde se afla mingea.Aici gasim si plasamentul portarului in functie de faza ,atunci cand mingea este statica(se executa o lovitura libera directa sau indirecta,cu zid si fara zid,cornere).Portarul va tine cont de ce fel de faza este,distanta si locul de unde se executa.

Ce se intelege prin plasamentul in functie de minge: portarul se va aseza intotdeauna pe directia mingii.

De ce portarul are nevoie de a se ghida dupa faza? sunt doua feluri de faza: faze statice si faze in miscare.Portarul trebuie sa se plaseze in poarta, tinand cont de tipul de faza. Exemplu:O lovitura libera lateral dreapta(faza statica), portarul isi va aseza zidul pe coltul scurt ,iar el se va plasa pe coltul lung. Faza in miscare din acelasi punct in care am avut anterior faza statica(lovituralibera) portarul se va plasa pe directia mingii, la coltul scurt.Observati cele doua faze: (statica si dinamica) care sunt situate in acelasi loc al terenului, iar portarul se plaseaza diferit.

De ce portarul se uita la barile portii ?Pentru ca barile sunt statice, iar portarul fiind mereu in miscare ,are nevoie de a-si corecta/”interoga” propria pozitie, fata de un punct fix.

Ce inseamna sa ne asezam in fuctie de jucatori? Cea mai des intalnita faza , in care portarul se aseaza si in functie de jucatori, este faza statica, lovitura libera.Portarul se va plasa si in functie de jucatorii din zid.

Metode de instruire:

Se va trasa cu o sfoara o linie care pleaca  de la prima bara si ajunge  la minge si inca o linie de la minge la a doua bara.Aceste linii vor ajuta portarul sa inteleaga plasamentul in ‘’V’’ in functie de minge si faza. Se vor schimba diferite unghiuri in care mingea se poate afla si cu ajutorul copetelor,portarul va trebui sa aseze cate o copeta in locul unde va considera ca ar trebui sa se aseze in ‘’V-ul’’’format, tinand cont de minge, faza si poarta. Se va repeta exercitiul de sus, de data aceasta,insa portarul va fi in locul copetelor,el primind sut la poarta cu mingea din “V-ul” respectiv, trecand de la un ‘’V’’ la altul succesiv. Se va repeta exercitiul anterior,dar de data aceasta, portarul va trece de la un ‘’V’’la altul, aleatoriu.

Deplasarea in poarta, varsta 9-12 ani

Deplasarea portarului in poarta este data de mai multi factori: pasarea mingii intre jucatori adversi sau coechipieri, viteza mingii, distanta mingii fata de portar/poarta,deplasarea jucatorlor adversi si a coechipierilor.

Deplasarea portarului in poarta se poate efectua in fata si in spate, in lateral(stanga-dreapta) si in diagonala fata si spate. Deplasarea se poate efectua prin pasi adaugati sau prin alergare(sprint), depinde de viteza de deplasare a mingii si de distanta la care se afla aceasta. Pentru a intelege mai bine deplasarea portarului, si alegerea modului de deplasare, trebuie sa cunoastem urmatoarele aspecte: unghiul format intre doi jucatori ,un jucator cu mingea la picior, iar celalat fiind jucatorul care va primi pasa, formeaza cu ajutorul portarului ’’v-ul de deplasare”.Adica, se va trage o linie imaginara de la portar la jucatorul cu mingea si inca o linie imaginara de la portar, la jucatorul care trebuie sa primeasca mingea prin pasa.Distanta dintre cei doi jucatori si portar, va forma  „v-ul de deplasare”.Daca distanta este scurta intre cei doi jucatori care paseaza, atunci deplasarea se poate efectua cu pas adaugat, dar daca distanta intre jucatorii care paseaza este mare(atunci mingea poate fi mai rapida  intre cei doi jucatori care paseaza,decat deplasarea portarului) deplasarea se va efectua prin alergare/sprint.

 Simțul mingii/Prinderea mingii, vârsta 9-12 ani

Alaturi de coordonare, indemanarea este principala calitate motrica pentru a invanta prinderea mingii la aceasta categorie de varsta. Portarul este incurajat sa se ‘’joace’’la inceput cu mingea , prin diferite forme (sa bata mingea de pamant cu o mana ,alternand mainile-forma din baschet), sa arunce mingea in sus si sa o prinda cu o mana si cu doua maini, sa arunce mingea de la unul la altul pe deasupra capului,cu doua maini, sau din zona de mijloc a corpului ,cu o mana si cu doua, alternanad mainile.

 • Prinderea mingii rostogolite la nivelul solului-plonjonul lateral forma usoara

 • Prinderea mingii cazute prin plonjon lateral forma usoara

 • Prinderea mingii cazută in față –minge cu pamantul

 • Prinderea mingii la piept

 • Prinderea mingii in dreptul feței

 • Minge înaltă-cu si fara saritura

Prinderea mingii rostogolite la nivelul solului,

vârsta 9-12 ani

Portarul se va aseza pe directia mingii cu un genunchi indoit in fata,avand talpa piciorului pe

sol si cu celalat genunchi asezat pe sol cu talpa piciorului in extensie plantara.Mainile vor fi

apropiate in fata corpului,cu palmele deschise pentru a prinde mingea,pe langa genunchiul

indoit in fata.(pozitia mainilor-excavator).

Metode de instruire:

Antrenorul va demonstra in oglinda,pozitia fundamentala pentru prinderea mingiilor rostogolite la

nivelul solului si va interveni pentru corectarea  in cazul greselilor ale pozitiilor si de tehnica a prinderii

mingii .Se va incepe cu o forma usoara de prindere a mingii rostogolite la nivelul solului ,astfel: portarul se va aseza in genunchi si va primi mingea pe directia lui.Cu ambele maini portarul trebuie sa atace mingea ,sa o prinda si sa o duca la piept. Se va trece spre forma finala,unde portarul va primi mingea tot pe directia lui, dar de data aceasta el va avea un genunchi ridicat,cu talpa pe sol,iar celalalt inapoi cu laba piciorului in extensie plantara.Bratele coboara inspre sol,cu palmele larg desfacute, pe langa interiorul genunchiului ridicat ,asteptand ca mingeasa fie prinsa.

Prinderea mingii cazută in față/

minge cu pamantul, vârsta 9-12 ani

Antrenorul va demonstra iar in oglinda, modalitatea de a prinde o minge cazuta in fata.

Putem avea doua pozitii fundamentale ale portarului(medie si joasa) tinand cont

de inaltimea la care vine mingea(la ce inaltime sare din pamant).Portarul poate avea o pozitie fundamentalajoasa,cu un genunchi pe sol,pentru mingile de la genunchi in jos.sau pozitie fundamentala medie, cu genunchii usor flexati (unul in fata si celalat mai in spate)corpul aplecat usor in fata, mainile in fata picioarelor, intinse cu palmele desfacute la mingile sarite mai puternic din pamant. Mingea se va ataca-in ambele pozitii fundamentale (corpul pe directia mingii) si se va retine cat mai repede posibil dupa ce aceasta a atins pamantulDupa prinderea mingii,se vor face doi-trei pasi pentru racapatarea echilibrului si a pozitiei fundamentale inalte.

Metode de instruire:

Se va incepe cu o pozitie a portarului in genunchi, antrenorul arucandu-i mingea de la distanta scurta cu

pamantul.Se va trece la progresie, portarul stand in picioare si primind mingea cu pamantul pe directia lui.

Intre doua copete asezate la o distanta de 3-5 m una fata de alta, portarul se va deplasa lateral prin pas

adaugat si va primii mingea de la antrenor, acesta prinzand-o si fiind obligat sa puna corpul pe directia mingii.

Prinderea mingii la piept,vârsta 9-12 ani

Prinderea mingii venite la nivelul pieptului-abdomenului. Se apleaca trunchiul usor inainte,bratele spre

inainte, pe langa corp ,cu palmele spre interior, se face o amortizare a mingii cu abdomenul, genunchii

fiind usor flexati.Trenul superior si bratele /palmele acopera mingea.Se vor efectua doi-trei pasi dupa

prinderea mingii, (pe directia in care te afli cu fata)pentru recapatarea echilibrului si a pozitie

fundamentale inalte, ori pentru a compensa prinderea mingii in caz ca aceasta este scapata in fata.

Metode de instruire:

Aruncarea si prinderea mingii la perete ,de pe loc si apoi cu deplasare

stanga -dreapta/fata-spate.

Prinderea mingii aruncata cu mana de catre antrenor in pozitie statica si

apoi ,din miscare.

Prinderea mingii venite alternativ din stanga , dreapta si frontal, intr-un

timp redus.(portarul se va muta cu fata inspre minge in ambele cazuri).

Priza la minge-repetari de suturi din voleu sau demi-volee, dela mica

distanta,portarul are o pozitie  fundamentala medie si /sau inalta.

Prinderea mingii in dreptul feței,vârsta 9-12 ani

Prinderea mingii in dreptul fetei se va efectua cu doua maini, palmele fiind larg deschise iar degetele incordate.Policele ambelor palme .or fi deschise mult mai larg ,fata de celelalte degete dar impreuna vor forma litera ‘’w’’.Distanta dintre police este de aproximativ doua degete. Ochii trebui tintiti spre minge,iar mainile vor amortiza taria mingii.In cazul ca mingea vine prea

puternic, portarul va evita sa o retina din prima si va recurge la prinderea

ei, in doi timpi, cu ajutorul palmelor, directionand-o catre pamant

(timpul unu) si apoi o va retine in brate (timpul doi).

Metode de instruire:

In pozitie fundamentala inalta, portarul va primii usor o minge de tenis sau

de plus la nivelul fetei, aruncata cu mana de catre antrenor.

Se va trece la progresie, marindu-se usor forta de trimitere  a mingii ,iar

apoi se va trece la mingi de dimensiuni normale adaptatei varstei.

Se va lovi mingea cu piciorul de catre antrenor inspre directia fetei si dupa

un numar de repetari se va mariidistanta si “usor” forta de lovire.Se va

mentine atentia pe tehnica de prindere a mingii.

Minge înaltă ,cu si fara saritura,

vârsta 9-12 ani

Prinderia mingii inalte se poate efectua de pe loc sau din saritura(in caz ca mingea vine/cade pe directia portarului) ori din miscare/alergare cu saritura.

In toate cazurile mainile vor fi intinse inspre minge si usor flexate(pentru amortizare)palmele fiind

larg deschise si apropiate iar degetele departate. Bataia se va face pe un picior, iar celalat picior se va

flexa in fata. Mingile inalte mai pot fi prinse si de pe loc prin saritura pe doua picioare.

Metode de instruire:

Portarul ca sta fata in fata la doi-trei metrii de antrenor.Acesta din urma ,ii va arunca mingea desupra

portarului,la o distanta insa de doi pasi de el.Portarul trebuie sa faca doi pasi si sa incerce sa prinda

mingea.Se vor corecta imediat,eventualele greseli de postura,bataie a piciorului,prinderea  mingii.Se va continua cu aceeasi forma dar in diagonala.Portarul trebuie insa sa ridice  si sa flexeze picorul stang pe partea stanga si dreptul pe partea dreapta. Se va marii distanta,iar un jucator –obstacol va sta in fata celui care lucreaza.Portarul va avea grija sa se protejeze cu genunchiul in aer,fara a face fault si sa culeaga /prinda mingea deasupra jucatorului.

Plonjonul-deprinderea plonjonului, vârsta 9-12 ani

 • Plonjonul la sol

 • La semiinaltime

 • In fata

  Plonjonul lateral, forma usoara,   

la nivelul solului, vârsta 9-12 ani

Plonjonul lateral ,forma usoara, la nivelul solului se va efectua prin pas in diagonala( pentru a facilita atacarea mingii mai devreme),apoi cadere laterala pe glezna, genunchi , sold  si umar.Bratul pe care se aterizeaza va fi intins,cu palma deschisa,pusa in spatele mingii (bariera) si cu palma bratului celalat deasupra mingii(capac).Piciorul pe care se aterizeaza va fi indoit, iar celalalt intins.

Metode de instruire:

Ordinea deprinderii plonjonului lateral la sol(plonjonul lateral forma usoara) este urmatoarea:

1.         Din pozitia stand in genunchi, portarul va incepe cu forma usoara de cadere laterala, stanga si dreapta,apoi alternativ, mingea venind rostogolita pe pamant inspre portar, de la antrenor.Daca mingea vine inspre partea dreapta, atunci portarul va misca genunchiul drept in diagonala(imita pasul in diagonala) corpul va cadea in diagonala, pe genunchi, sold ,umar, bratul drept intins(bariera) iar bratul celalalt(capacul) va cadea cu palma pe minge, concomitent cu cealalta palma care opreste mingea.Odata cu coborarea trunchiului pe partea dreapta, piciorul drept se va ridica  si se va tine intins, pentru a facilita balansul necesar ridicarii de pe sol imediat dupa, prinderea, respingerea mingii.Piciorul stang se va tine indoit , pentru a sustine corpul pe sol.In cazul rostogolirii pe spate in timpul plonjonului lateral forma usoara, piciorul de deasupra se va aduce usor in fata, facand astfel imposibila rostogolirea pe spate. Aceasi ordine si structura tehnica se va folosi si pe partea stanga.

2.         Din pozitia stand pe un genunchi , cu celalat genunchi indoit in fata, usor in diagonala(pasul in diagonala) se va repeta plonjonul de la punctul 1.Singura diferenta etste aceea, ca de aceasta data, ordinea de aterizare va fi glezna, genunchi, sold, umar.

3.         Din pozitia stand in picioare, mingea va veni rostogolita la nivelul pamantului, pe partea dreapta ,portarul va duce piciorul drept in diagonala, trunchiul se lasa pe piciorul drept flexat, bratele vor fii intinse inspre minge, cu palmele deschise, odinea de aterizare va fi glezna, genunchi , sold, umar.Se va repeta acelasi procedeu tehnic pe partea stanga.

Plonjonul-deprinderea plonjonului lateral, forma usoara, cu minge cazuta , vârsta 9-12 ani

Deprinderea plonjonului cu minge cazuta se va executa prin plonjon lateral ,forma usoara, la nivelul solului, cu pas in diagonala(pentru a facilita atacarea mingii mai devreme),apoi cadere laterala pe glezna, genunchi , sold  si umar, bratele intinse ,palmele deasupra mingii. Mingea se va apasa inspre sol(capac) cu palmele, pentru a opri mingea sa mai sara si sa intre in poarta.Acest procedeu tehnic se executa cand mingea este sarita , pana la nivelul genunchilor.La plonjonul mingii cazute, se mai poate executa un procedeu de respingere a mingii, cu un brat intins, palma sub minge , executand o miscare de jos in sus(paleta).Aceat procedeu tehnic se executa atunci cand mingea este departe de portar,impiedicand prinderea acesteia.

Metode de instruire:

Din pozitia stand in picioare, mingea va veni

cazuta in lateralul portarului, pe partea dreapta ,

portarul va duce piciorul drept in diagonala,

trunchiul se lasa pe piciorul drept flexat, bratele

vor fii intinse inspre minge, cu palmele deschise,

ordinea de aterizare va fi glezna, genunchi , sold, umar.Palmele vor impinge mingea inspre sol, evitand apasarea cu putere, deorece exista riscul scaparii mingii de sub control.Se va repeta acelasi procedeu tehnic pe partea stanga.

Plonjonul la semiînălţime, vârsta 9-12 ani

Se va pleca de la miscarile plonjonului lateral,dar se va uitliza pasii ajutatori.

Impingere - Desprindere  - Zbor - Aterizare

Pasii ajutatori (pasii adaugati) se fac lateral,se impinge in picioare,se efectueaza desprinderea de

la sol,va urma zborul si prindera/respingerea/devierea mingii in timpul acestuia si aterizarea pe sol.

Plonjonul lateral la semiinaltime se poate invata folosind un obstacol de marime mica(gardulet),

stanga si dreapta si apoi alternativ, de pe loc cu prinderea balonului, (forma usoara) si apoi cu

pasii ajutatori.

Plonjonul in față ,vârsta 9-12 ani

Se va pleca din pozitie fundamentala joasa, identica cu cea a pozitie pentru mingea cazuta in fata.

Portarul se va aseza pe directia mingii cu un genunchi indoit in fata,avand talpa piciorului pe sol si cu celalat genunchi asezat pe sol cu talpa piciorului in extensie plantara.Mainile vor fi apropiate in fata corpului,cu palmele deschise pentru a prinde mingea,pe langa genunchiul indoit in fata.

(pozitia mainilor-pozitia excavator).

Aterizarea pe sol se va face cu mingea in brate,pe coate si genunchi.

Metode de instruire:

Pentru deprinderea plonjonului in fata, se va incepe cu forma usoara din genunchi, apoi cu un picior indoit si dupa care va urma forma finala , stand in picioare.

Respingerea /devierea mingii,vârsta 9-12 ani

 • In lateral

 • Peste poarta

Respingerea/devierea mingii in lateral, vârsta 9-12 ani

Respingerea(devierea) mingii se poate  efectua cu o mana sau doua maini de pe loc sau din plonjon in

lateral,cat mai departe de poarta, in corner pe langa bara sau peste poarta.Se apeleaza la respingerea

(devierea)balonului , atunci cand portarul este in imposibilitatea de a prinde  mingea, sutul este prea

puternic si de aproape sau prea bine plasat pentru a fi prins.

Metode de instruire: Poarta formata din conuri cu o distanta de 5m.Se arunca cu mana balonul, stanga

sau dreapta, portarul respingand in lateral de pe loc, apoi din plonjon.

Poarta formata din conuri cu o distanta de 5m. Se arunca cu mana balonul,stanga/ dreapta alternativ,

portarul folosind pasul adaugat ajutator si respingand in lateral din

miscare,din plonjon.

Poarta normala cu plasa de 5 m.Se arunca cu mana balonul,stanga sau dreapta, portarul respingand in lateral de pe loc , apoi din plonjon.

Poarta normala cu plasa de 5 m. Se arunca cu mana balonul,stanga /dreapta alternativ, portarul folosind pasul adaugat ajutator si respingand in lateral din miscare si plonjon.

Respingerea/devierea mingii peste poartă,

vârsta 9-12 ani

Se poate efectua prin saritura sau de pe loc. Acest procedeu se foloseste pentru  mai multa siguranta ,in cazurile in care suturile centrarile pe cadrul portii ,nu pot fi prinse deoarece sunt bine plasate /prea puternice pentru a fi retinute sau sunt la nivelul barii .

Metode de instruire:

Poarta de 5 m. Se arunca cu mana balonul deasupra barii transversale,

portarul de pe loc incercand sa respinga din saritura balonul peste 

poarta cu doua maini si apoi o mana.

Poarta de 5 m. Se arunca cu mana balonul deasupra barii transversale,

stanga sau dreapta  portarul  in miscare pe linia portii, folosind pasul

adaugat ajutator, ,din saritura va incerca sa respinga mingea peste

poartacu o mana si apoi cu doua maini.

Jocul cu piciorul,vârsta 9-12 ani

Minge statică

La repunerea mingii statice cu piciorul, gasim urmatoarele elemente: piciorul de sprijin,pendularea,

pozitia corpului, piciorul de lovire si miscarea bratelor. Distanta la care doreste portarul sa transmita

mingea, depinde de pendulare si forta cu care este lovita aceasta.

Piciorul de sprijin prin pozitia sa, ajuta la echilibru si directionarea balonului.

Pozitia corpului este aplecata usor in fata, miscarea bratelor fiind intr-o pivotare in directia piciorului de

lovire. Bratul opus piciorului de lovire va ajunge in fata, ajutand astfel la echilibru.Piciorul de lovire a

balonului, este flexat de la genunchi si indoit din articulatia soldului. Apare apoi miscarea de pendulare si extensia genunchiului acestea asigurand forta si directia balonului

Metode de instruire:

Folosirea peretelui, portarul pasand cu partea interioara a

piciorului(laba piciorului), utilizandu-se cate un picior

(stangul si dreptul) si apoi alternativ  ambele picioare.

Pase in doi cu preluare,din miscare,stangul /dreptul alternativ,

pe langa un obstacol.

Repunerea mingii cu mâna,vârsta 9-12 ani

 •  Repunerea mingiei  rostogolită la nivelul solului   cu   mână  

 •  Lansare cu rotirea braţului pe langă cap  

 •  Repunerea de deasupra capului  

Repunerea mingii  rostogolita la nivelul solului cu mana se va efectua  prin aplecarea corpului

inspre inainte, picioarele flexate,un genunghi flexat in fata si altul in spate,bratul cu mingea se duce

inapoi si va reveni in fata eliberand mingea, iar mana opusa este departata de corp, ajutand la echilibru.

Lansare cu rotirea brațului pe lângă cap se executa cu un pas inainte, mainii care executa lansarea.

Bratul cu mingea se duce inapoi,desenand un o semicerc imaginar ,revine pe langa cap si ajunge in fata, trunchiul rasucindu-se pe bratul de aruncare odata cu miscarea, eliberand mingea in directia dorita.Mana opusa este departata de corp, ajutand la echilibru.

Repunerea de deasupra capului se executa prin arcuirea trunchiului in spate, mainile usor indoite

din coate ,un picior flexat in fata si unul in spate.In momentul alegerii repunerii de deasupra capului,

corpul va fi in directia in care se doreste sa ajunga mingea, mainile se ridica deasupra capului si se duc

usor spre inapoi, se face arcuirea trunchiului, flexarea picioarelor si aducerea mingiei in fata,aceasta

fiind eliberata in acel moment spre directia dorita.

Mingile înalte ,vârsta 9-12 ani

Mingile in cross/centrari laterale si frontale

Portarul se va aseza in spatiul portii in functie de minge, faza  si distanta de la care se va executa sau va veni aceasta.

Pozitia portarului este paralela cu poarta (pentru centrarile laterale) usor intors inspre partea executarii (pentru o informare mai buna a ce se petrece si in partea opusa executarii).Pentru centrarile frontale , pozitionarea corpului va fi paralela cu linia poartii.In ambele cazuri se va tine cont de inaltimea mingii, aceasta trebuie ,,culesa,,ori respinsa/deviata, din punctul cel mai inalt , in care portarul poate ajunge.

Metode de instruire:

Se va incepe cu aruncare un mingi de tenis in sus si prinderea ei cu un con ,astfel portarul va constientiza spatiul, timpul si momentul in care trebuie sa prinda mingea.

Aruncarea mingii in apropierea portarului,acesta prinzand-o prin saritura,cu bratele usor indoite(ulterior portarul va fi usor impins atunci cand este in aer.)Aruncari usoare cu mana , din apropiere si se va marii distanta treptat.Aruncari cu mana de la un portar la altul, prin rotirea bratului marindu-se treptat distanta.Centrari usoare de la o distanta mica, cu piciorul,marindu-se treptat distanta.Se va continua cu centrari sutate, de la o distanta mai mare cu o adversitate semi-activa. Se va introduce adversitatea activa la centrari, cu un coechipier, apoi cu un adversar si un coechipier ,apoi marindu-se treptat

numarul adversarilor, dar si a coechipierilor.

 • In cross/centrari laterale si frontale

 • Din cornere