METODOLOGIA PREGĂTIRII COPIILOR ȘI JUNIORILOR

http://frf.ro/metodologia-pregatirii-copiilor-i-juniorilor.html

FILOZOFIA FOTBALULUI ,,grassroots,,

Metodologia pregatirii portarilor pe varste

Varsta de 9-12 ani/ Initierea

Procedeele tehnice pentru acesta varsta se vor baza pe prinderea,respingerea/devierea mingiilor cu mainile-obisnuinta cu balonul/indemanare si boxarea acestuia, a constientizarii spatiului portii, pe deprinderea plonjonului(forme usoare) , dar si pe lovirea balonului(jocul cu piciorul,cu partea interioara a labei piciorului-latul,cu interiorul si exteriorul, cu calcaiul, cu talpa),.

Scopul este invatarea, deprinderea ,consolidarea si perfectionarea procedeelor tehnice,prin cat mai multe repetari.

Continutul antrenamentului, va fi bazat pe dezvoltarea abilitatior de baza ale portarului, fiind perioada de invatare ale abilitatilor tehnice specifice portarului, dar si pe dezvoltarea calitatilor motrice, punandu-se accent pe coordonare si indemanare .

Se vor folosi metode pentru antrenarea creierului, inovative si speciale.

  Varsta de 13-16 ani/ Dezvoltarea

Este etapa de trecere pe teren mare 11 v 11;

Portarul se va obisnui cu dimensiunile portii normale, dar si cu noile dimensiuni ale terenului;

Se va dezvolta si se va pune accent pe tehnica jocului de picior (preluarile,pasele,degajarile de jos, din mana volee si demivolee)-cu ambele picioare.

Se va incepe antrenarea fortei(trunchiului-abdomen si spate, dar si a picioarelor-forta de impingere/elanul) si a strechingului dinamicInvatarea sarcinilor aferente postului de portar la aceasta varsta(deplasarea in spatiul portii/pozitionari/indicatii),dar si dezvoltarea abilitatilor de a rezolva situatii specifice(blocajul,deposedarea,iesirea pe centrari/faze fixe);

Se mareste dificultatea elementelor de antrenament specific.

Varsta de 16-18 ani/ Specializarea

Se vor aborda aspectele tactice(tactica individula specifica: atac-aparare) si tactica colectiva(defensiv-ofensiv), necesare competitiei.

Sa cunoasca si sa constientizeze cel putin doua sisteme de joc, unul principal si unul alternativ.

Se vor exersa , consolida si perfectiona toate elementele invatate si dezvoltate din jocul postului de portar, dar fara a neglija continuarea procesului de formare.

Se va pune accent pe pregatirea fizica a portarului, obisnuirea organismului cu un regim de pregatire apropiat de cel al seniorilor(antrenament ,refacere, odihna,vitaminizare si nutritie).

Este perioda de varsta  unde nu se vor mai aplica restrictii in privinta pregatirii fizice.

Este necesar sa se faca simtita stapanirea de sine, inteligenta in joc si siguranta garantiei defensive.

Este foarte importanta relatia cu coechipierii, portarul fiind la varsta la care isi doreste sa fie un jucator de baza, asteptand sa îi fie recunoscuta contributia la succesele echipei.

Este totodata perioada de varsta, unde complexitatea si intensitatea exercitiilor tehnico –tactice, fizice si mentale vor creste.

La aceasta varsta este extrem de important jocul de picior/picioare  a portarului(preluari,pase,conducere si translatie,degajari la punct fix si/sau la intalnire), acesta fiind considerat un ,,libero,,.

Gianluigi Buffon